Da biste bili zdravi, veoma je važno da vežbate, promenite loše životne navike, ali i da vodite računa šta jedete. Neophodno je da telo svakodnevno snabdevate korisnim supstancama.

Moderna hrana nije baš dobar izvor kvalitetnih i zdravih materija; obično sadrži previše kalorija, soli i aditiva. Najveći problem je u tome što se kosti, hrskavice i zglobovi formiraju baš od supstanci koje svakodnevno unosimo hranom.

Za njihovo normalno funkcionisanje neophodna je ne samo količina, već i pravilan odnos najvažnijih elemenata – proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina…

Pravilna aktivnost, ne samo zglobova, već svih organa i sistema u telu zavisi od tog optimalnog balansa. Tako svaka osoba koja brine o zdravlju, prvenstveno mora da prati osnovne principe zdrave ishrane.

Počnite sa regulisanjem težine

Pre svega morate da odredite svoju optimalnu telesnu težinu, uzevši u obzir godine, zdravstveno stanje tela i druge faktore. Svaki kilogram viška veliko je opterećenje za zglobove, i zato je mršavljenje (ako je potrebno) prvi i veoma važan korak.

Namirnice koje hrane zglobove

Nakon mršavljenja (i tokom) bacite se na svakodnevno konzumiranje namirnica koje hrane zglobove.

Morska riba i riblje ulje

Sadrži značajne količine omega-3 masnih kiselina, voje su zadužene za normalno funkcionisanje hrskavica i tečnosti u zglobovima. Riblje ulje ublažava bol i povećava pokretljivost zglobova. Lekari preporučuju da birate masnu ribu, jer ona može da učini da smanjite potrebu za analgeticima. Najbolji izbor su haringe, sardine i losos, a trebalo bi što češće jesti i ikru.