Здравето на ставите е изключително важно за общото здравословно състояние. Износените стави предизвикват болка и дискомфорт, както и развитието на дегенеративни заболявания.

Хранителният режим при износени стави е изключително важен. В менюто трябва да се включат сирена, мляко и извара, защото те са богати на калций и подпомагат укрепването на костите.

Сред плодовете най-полезни за цитрусите, шипките и касисът, защото са отличен източник на витамин С, който от своя страна е отговорник за храненето на ставите. Рибата и морските продукти също трябва да влязат в менюто, защото в тях има фосфор, който също е необходим за ставите.

Консумирайте нетлъсто месо, език, дроб и яйца, богати на желязо. Зелените зеленчуци, сушените сливи, кайсиите, стафидите и фурмите пък обогатяват с магнезий, който отговаря за нервите, обслужващи ставите. Зехтинът е източник на витамин F, който е известен с противозпалителното си действие.

Избягвайте маринованите зеленчуци и туршии, газираните напитки, маринованите и пушените храни, шоколадът, чаят, кафето, тлъстите меса, лещата и храните с пурини. Пурините предизвикват изменения в ставната капсула. Ряпата, спанакът и киселецът пък са богати на оксалова киселина, която нарушава храненето на ставите.