Koliko je zdravlje bitno, znaju svi tek kad se razbole. Nažalost. Ista stvar je sa zglobovima, koji su izrazito bitni jer bez njih kretanje ne bi ni bilo moguće. Ipak, kao i sve oko nas, i zglobove valja čuvati, ali se i oni isto tako troše od stalne i svakodnevne uporabe.

Stručnjak i ortopedski kirurg Erin Nance kaže da zdravlje zglobova utječe na gotovo sve što radite pa su tako osnovne funkcije poput hodanja, pripremanja hrane, pranja zuba moguće upravo zbog zglobova. Kako se stvarno radi o najosnovnijim ljudskim funkcijama, važno je da se tako i odnosite prema zglobovima i da ih održavate zdravima koliko možete.

Pročitajte: Pet namirnica koje bi svaka žena u 40-ima trebala jesti za brži gubitak na težini

Prehrana za zdravlje zglobova
Kako biste održali zdravlje vaših zglobova u normalnoj funkciji i spriječili artritis, važno je u svakodnevicu uvesti hranu bogatu određenim sastojcima. Što to prije svega znači? Usredotočite se na jedenje više cjelovite, neprerađene hrane i jedite manje slatkiša, prerađene hrane i određenih proteina, poput crvenog mesa. Sve to potiče upravo i mediteranska dijeta za koju se pokazalo da uvelike pomaže u smanjenju upale kod zglobova.

Ne postoji niti jedna hrana, hranjiva tvar ili dodatak koji može odmah ublažiti bol, ali prehrana s više povrća, voća, cjelovitih žitarica, plodova mora, orašastih plodova, sjemenki i ulja biljnog podrijetla uvelike smanjuje rizik od kronične upale. Ipak, ključno je da u svoju prehranu uvrstite dovoljno omega-3 masnih kiselina, kalcija, vitamina D i antioksidansa.

Najbolje namirnice za zdrave zglobove
Orasi

Orasi su posebno snažan izvor omega-3 masnih kiselina, dobar izvor vlakana i antioksidansa. American Heart Association preporučuje da u svojoj prehrani napravite mjesta za orašaste plodove, ali u umjerenim količinama. Kad kupujete orašaste plodove, najzdravije je odabrati neslane vrste kako biste držali unos natrija pod kontrolom.

Kurkuma

Kurkuma je začin koji se često koristi u receptima za curry u indijskoj kuhinji. Protuupalna svojstva kurkume uglavnom se pripisuju bogatom sadržaju kurkumina, kemijskog spoja koji biljci daje žarkožutu boju. Također, terapija kurkumom poboljšava bol i funkcioniranje kod osoba s osteoartritisom koljena.

Brokula

Brokula je dobar izvor antioksidansa i vlakana te ima antioksidativno djelovanje koje može pomoći kod simptoma artritisa.