Може да приемате лекарства с рецепта или без рецепта за облекчаване на сутрешната скованост, възпаление и болка в ставите. Но много проучвания показват, че някои храни, подправки и добавки могат да помогнат в допълнение към лекарствата.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ОРТОПЕД С ОТСТЪПКА ТУК!

Диетологът специализиран по функционална медицина Ариана Фиорита споделя кои здравословни храни могат да помогнат за облекчаване на болките в ставите:

Средиземноморската диета

Много проучвания са установили, че средиземноморската диета има различни ползи за здравето, някои от които изглежда се припокриват с тези приписвани на нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС).

Средиземноморската диета се състои от:

големи количества на нискогликемични плодове, зеленчуци и бобови растения
високо ниво на ненаситени мазнини особено зехтин
умерено количество алкохол главно под формата на вино
умерено до високо ниво на дива риба малки количества млечни продукти и червено месо
Проучване в Мичиган от 2015 г. показа корелации между пълноценна растителна диета и значително подобрено функционално състояние и намаляване на болката сред възрастни пациенти с остеоартрит.

Пълноценната растителна диета се състои от плодове, зеленчуци, бобови растения и зърнени храни и е без рафинирани храни което следва средиземноморския подход.

Рибено масло

Благоприятните ефекти на рибеното масло се дължат на съдържанието на омега-3 мастни киселини. Проучванията върху консумацията на рибено масло показват, че има противовъзпалителни ползи и е особено полезно при болки в ставите.

Естествените източници на рибено масло включват студеноводни риби като дива сьомга, пъстърва и сардини.

Веганските и вегетариански източници включват ленено семе, семена от чиа и органични соеви зърна.

Австралийско проучване от 2008 г. е едно от многото които показват, че рибеното масло намалява болката в ставите, подобрява сърдечно – съдовото здраве и намалява нуждата от НСПВС. „Само една порция студеноводна риба два пъти седмично е достатъчна. Опитайте висококачествена ежедневна добавка с рибено масло в допълнение към консумацията на естествени хранителни източници” , казва Фиорита.

Кръстоцветни зеленчуци

„В допълнение към другите зеленчуци трябва да се опитате да ядете половин чаша кръстоцветни зеленчуци всеки ден като броколи, карфиол, брюкселско зеле или зеле. Всички те са хранителни и пълни с антиоксиданти, витамини и фибри“, споделя Фиорита.

През 2005 г. екип от изследователи в Мериленд изследва ефектите на сулфорафан, антиоксидантно съединение намиращо се в кръстоцветните зеленчуци и открива, че блокира ензим който причинява болка и възпаление на ставите. В допълнение към подпомагането на пациенти с артрит може да бъде полезно за спортисти които оказват голям натиск върху ставите.

Подправки и билки

Куркумата и джинджифилът са подправки известни със своето противовъзпалително действие. Често използвана в индийската кухня куркумата се използва и в традиционната азиатска медицина заради своите противовъзпалителни свойства.

Проучване в Аризона от 2006 г. показва обещаващи изследвания свързващи куркумата с превенцията на ревматоиден артрит и остеопороза.

Добавете куркума и джинджифил към смутита, яйца или сосове за ефект на противовъзпалително действие.

Зелен чай

Зеленият чай е една от най – широко консумираните напитки в света и ефектите върху здравето са обект на много изследвания. Проучване от 2008 г. в Мериленд показа, че зеленият чай предизвиква промени в свързаните с артрита имунни отговори.

Дългосрочната употреба на НСПВС може да има неблагоприятни ефекти и да причини дискомфорт. Полифенолните съединения от зеления чай притежават противовъзпалителни свойства и са показали, че са ефективно допълнение към хранителната терапия.

Изберете органичен зелен чай, за да намалите излагането на пестициди.

Храни които трябва да се избягват

Избягвайте определени храни, ако се опитвате да намалите болката в ставите. „Захарите и рафинираните зърнени храни включително бял ориз, тестени изделия и бял хляб са сред “виновниците “в храната когато става въпрос за необходимост от намаляване или облекчаване на възпалението на ставите“, казва Фиорита.

Опитайте да ограничите дневната добавена захар до шест чаени лъжички за жени и девет чаени лъжички за мъже. Когато използвате захар изберете естествени източници като мед, кленов сироп и кокосова захар.

„Изберете хранени с трева животни или див дивеч пред конвенционалните източници поради по – здравословния профил на мазнини. Друго за което да внимавате поради много здравословни причини са трансмазнините или частично хидрогенираното масло”, казва Фиорита.

Също така избягвайте омега-6 мастни киселини. Обикновено диетата ни е с по – високо съдържание на омега-6 поради високата консумация на преработени храни. Допълнителната консумация на омега-6 може да насърчи възпалението. Източниците включват царевично масло, шафраново масло, слънчогледово масло, фъстъчено масло, масло от гроздови семки и растително масло.

Проверете списъка си с храните със съставките и подправките. Ако смятате, че сте съобразили диетата си и болките в ставите не се облекчават с начина на хранене консултирайте се с диетолог който е опитен в идентифицирането на чувствителност към храни за персонализиран подход.