Kako napumpati skočni zglob u teretani? Zagrijte se prije početka vježbanja. Iskusni instruktor će vam pokazati kako pravilno izvoditi vježbe na simulatorima.

Preskakanje užeta. Istovremeno, pokušajte da skočite nisko, na prste i da ne padnete na petu. Preskačući konop, razvijat ćete svoju reakciju i koordinaciju ruku.
Smith trener. Ima orah na koji je vrlo zgodno pumpati kavijar. Takođe, neki sportisti kao plus stavljaju oslonac za noge u obliku male platforme. Trebali biste stajati na platformi sa stopalima, a šipku postaviti na takvu visinu da je moguće ukloniti iz fiksacije laganim podizanjem na prste. Na simulatoru radimo dvanaest do petnaest vertikalnih oscilacija sa maksimalnom amplitudom kontrakcije i istezanja listova. Zajedno sa mišićima ceo skočni zglob će biti ojačan. Vježbu treba raditi u dva pristupa.
Hack machine. Možete zamahnuti gležanj na ovom simulatoru i naopačke i nagore – kako želite. Glavni uslov je da ne možete potpuno ispraviti noge u koljenima.
Pumpamo gležanj u simulatoru za telad. Izvođenje ove vježbe je vrlo zgodno. Izvodi se sjedeći, tako da nema opterećenja na kralježnici, ali je moguće savršeno pumpati noge.
Posebnu pažnju zaslužuju vježbe za gležnjeve s gumicom. Gumeni zavoj se prodaje u bilo kojoj ljekarni. Ovaj set vježbi pomoći će da ligamenti i mišići budu jači.

Sjedeći na stolici ili podu, spojenih stopala i vezanih elastičnim zavojem. Stavljamo stopala na pete i širimo čarape, ulažući potrebne napore.
Početni položaj kao u prvoj vježbi, stopala su ukrštena u zglobu i vezana trakom. Potpora za petu. Ponovo širimo čarape sa strane.
Gumicu pričvrstite jednim krajem za oslonac, a drugi, slobodni kraj stavite na stopalo. Istežući gumu, povucite stopalo prema sebi.

Zaključak
Prevencija povreda i trening skočnog zgloba je važna tačka u održavanju mišićno-koštanog sistema. Biće dovoljno da svaki dan provedete barem 10-15 minuta na ove vježbe, a uskoro će se osjetiti učinak.

Terapeutska gimnastika za stopala pomaže u rješavanju problema kao što su utrnulost nogu, petne trne, hiperlordoza, artritis. Trening poboljšava cirkulaciju krvi, povećava elastičnost ligamenata i jača mišiće.

Uz prekomjerno opterećenje struktura skočnog zgloba (ligamenti, kosti, zglobna kapsula), moguća su njihova oštećenja (uganuća, iščašenja, prijelomi). Svaka povreda, čak i najjednostavnija, uzrokuje velike neugodnosti žrtvi, jer skočni zglob igra ključnu ulogu u motoričkoj aktivnosti osobe. Stoga se za brzo vraćanje ovih funkcija preporučuju posebne vježbe za jačanje gležnja.