Zaštita vezivnog tkiva i hrskavice je ono što je Dr. Jim Stoppani imao na umu kad je planirao “Joint Effort” program treninga. Program je zamišljen kaki bi nam pomogao u izgradnji mišićne mase pri istovremenom sprečavanju oštećenja zglobova, a to je nešto što muči mnoge vježbače koji se bave bodybuildingom.

Ako je bodybuilding Vaša priča, ona je sva o masi: izgradnja više mišića znači podizanje više tegova u teretani. Nema priče oko toga, morate koristiti teške terete da biste postali ogromni. Samo pogledajte kako su to radili neki od najvećih profesionalnih igrača, kao što su Arnold Schwarzenegger, Markus Rühl i Dorian Yates. Ovi momci treniraju teško i teško i to pokazuju. Ironija treninga za razvijanje velike mišićne mase je da ima suprotan efekat na zglobove. Podizanje velikih težina zapravo smanjuje masu hrskavice i oštećuje zglobove.

Istraživači sa državnog univerziteta u Ohaju (Columbus) otkrili su da teška opterećenja uzrokuju lomljenje hrskavice. Međutim, tu nije kraj. Dobra vijest je da su takođe otkrili kako da ponovo izgradite hrskavicu i spriječite dalje lomljenje.

TEŠKI METAL

Tim naučnika otkrio je da teška opterećenja – kao što su težine koje se koriste u serijama manjim od osam ponavljanja – mogu izazvati zapaljenje u zglobovima, pa dolazi do dekonstrukcije hrskavice i sprječava njenu rekonstrukciju. Izgleda da teško opterećenje utiče na gene u ćelijama hrskavice koje izazivaju molekule ćelijske signalizacije, zvane citokini, da pokrenu lanac događaja koji dovode do oslobađanja hemikalija koje izgleda napadaju hrskavicu. Ova vrsta napada slična je onoj kod artritisa.

Ako često trenirate sa velikim težinama i vaši laktovi, koljena, bokovi ili ramena su bolni, to možda nije posljedica specifične povrede u treningu. To bi moglo biti raspadanje hrskavice tokom vremena od teških udaraca kojima su vaši zglobovi izloženi. Pitajte bilo kog starog bodybuildera o bolovima u zglobovima i vjerovatno će navesti dugačku listu bolnih zglobova i povreda koje je akumulirao tokom godina. Naravno, nije generalno pravilo, ali opasnost je svakako prisutna u velikoj mjeri.

Ne mora biti ovako. Problem je u tome što bodybuilderi koji koriste velike težine i doživljavaju mnogo bolova u zglobovima, vjerovatno rijetko koriste lake tegove. Velika zabluda je da su podizanje teških tereta i bol u zglobu uzrok i efekat. Mnogi bodybuilderi se bore sa bolovima u zglobovima, pa onda posežu sa suplementima poput glukozamina i ribljeg ulja. Iako su ovo dobri dodaci za očuvanje života zglobova, treba u treningu koristiti i lagane težine s vremena na vrijeme. Prethodno pomenuti istraživački tim je takođe utvrdio da trening sa vrlo malom težinom (težina koja dopušta 15-20 ponavljanja) sprječava dekonstrukciju hrskavice i čak poboljšala njenu rekonstrukciju. Većina vježbača će pretpostaviti da ovo funkcioniše jer daje zglobima odmor od teških udaraca. To nije razlog.